Φοιτητικοκεντρική Μάθηση

Φοιτητικοκεντρική Μάθηση

Η μάθηση, σύμφωνα με την Ambrose και τους συνεργάτες της (2010), είναι μια διαδικασία που οδηγεί στον μετασχηματισμό των γνώσεων, των δεξιοτήτων, των πιστεύω και των συμπεριφορών των εκάστοτε μαθητευόμενων ενώ η αλλαγή αυτή έχει διάρκεια στο χρόνο και επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι φοιτητές/-τριες σκέφτονται και ενεργούν. Ως διδασκαλία θεωρείται το σύνολο των ενεργειών του εκάστοτε διδάσκοντα και διδάσκουσας προκειμένου να καλλιεργηθούν κατάλληλες συνθήκες μάθησης των φοιτητών/-τριών.

 

Προχωρώντας τώρα στην οριοθέτηση της της φοιτητοκεντρικής μάθησης, σημαντικό είναι να αναφέρουμε τις βασικές αρχές από τις οποίες καθορίζεται η φοιτητοκεντρική προσέγγιση (McDonough, 2012): 

 

  1. Η φοιτητοκεντρική προσέγγιση στηρίζεται σε μια διδασκαλία που εμπλέκει ενεργά τ@ φοιτητ@ στη διαδικασία της μάθησης 

  2. Η φοιτητοκεντρική προσέγγιση ενθαρρύνει τ@ φοιτητ@ να αναλογιστούν τι μαθαίνουν αλλά και πώς το μαθαίνουν με σκοπό την αυτορρύθμιση και την αυτονομία τους

  3. Στη φοιτητοκεντρική προσέγγιση, οι φοιτητ@ περιλαμβάνονται στις αποφάσεις σχετικά με το πώς μαθαίνουν αλλά και το πώς αξιολογούνται

  4. Στη φοιτητοκεντρική προσέγγιση οι φοιτητ@ αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι συνεργάτες κατά την μαθησιακή διαδικασία

  5. Στη φοιτητοκεντρική προσέγγιση το διαφορετικό υπόβαθρο, τα ενδιαφέρονται, οι ικανότητες και οι εμπειρίες όλων των φοιτητ@ εκτιμώνται και είναι σεβαστά.

Με βάση τα παραπάνω, η  φοιτητοκεντρική προσέγγιση στηρίζεται στην ενεργό εμπλοκή – συμμετοχή και μάθηση (active engagement & learning) των φοιτητών/-τριών είτε πρόκειται για δια ζώσης είτε σύγχρονη, ασύγχρονη ή μικτή διδασκαλία και μάθηση.

 
Στα παρακάτω αρχεία, θα βρείτε προτεινόμενες στρατηγικές για φοιτητοκεντρικές πρακτικές μικτής μάθησης και στην δραστηριότητα που ακολουθεί θα μπορέσετε να αυτοαξιολογήσετε ανώνυμα τις γνωσεις σας και/ ή τις διδακτικές πρακτικές σας.
 
Περισσότερες πληροφορίες και καθοδήγηση θα βρείτε στο Ασύγχρονο Επιμορφωτικό Κύκλο Ανοικτής Πρόσβασης MOOC του ΚΕΔΙΜΑ ΤΟΤΤ του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση εδώ.

Δραστηριότητα Ανατροφοδότησης