5η Διαδικτυακή Συνάντηση του ΓΡΑΔΙΜ/TOtT “Εφαρμογή ενεργούς μάθησης στο Πανεπιστήμιο, μέσω της πλατφόρμας Socrative”

Η Επιτροπή του Training of the Trainers διοργανώνει την 5η διαδικτυακή συνάντηση TοtT, Ακαδημαϊκού Έτους 2022-2023, με τίτλο “Εφαρμογή ενεργούς μάθησης στο Πανεπιστήμιο, μέσω της πλατφόρμας Socrative” . Εισηγητής θα είναι ο Γιώργος Κουμουνδούρος Γιώργος.

Η διδακτική ικανότητα σπάνια αποτελεί το βασικό κριτήριο για την εκλογή σε θέση ΔΕΠ (τουλάχιστον στις θετικές επιστήμες). Αιτία για αυτό είναι από τη μια η ανάγκη επιλογής των υποψηφίων με το πλουσιότερο ερευνητικό έργο και την καλύτερη δυναμική, και από την άλλη η σχεδόν δεδομένη (;) ικανότητα των ερευνητών να παρουσιάζουν την εργασία τους (σε ακροατήρια όμως ειδικών). Είναι όμως αυτή η ικανότητα αρκετή για την διδασκαλία των προπτυχιακών ή και μεταπτυχιακών μαθημάτων; Ποια είναι τα περιθώρια βελτίωσης και ποιες οι μέθοδοι ή τα εργαλεία; Το φθινόπωρο του 2019 παρακολούθησα τις πρώτες συναντήσεις της δράσης “Training of the Trainers (TotT)”, με στόχο την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα και την υιοθέτηση κάποιων πρακτικών για την βελτίωση των μαθημάτων μου.

Η πλατφόρμα Socrative τράβηξε από την αρχή την προσοχή μου ως ένα μέσο φιλικό προς τους φοιτητές που επιτρέπει τη διεξαγωγή μικρών ερωτηματολογίων κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Στην περίοδο της πανδημίας που ακολούθησε, η χρήση του Socrative αυξήθηκε και βοήθησε σημαντικά στην επίλυση προβλημάτων (εξετάσεις, διαδικτυακή διδασκαλία, κλπ). Σήμερα, το Socrative αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των μαθημάτων μου, σε πολλαπλά επίπεδα (διαλέξεις, εξετάσεις, αξιολόγηση μαθήματος και διδάσκοντα). Σκοπός αυτού του σεμιναρίου είναι η παρουσίαση των δυνατοτήτων του Socrative, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα ένα μάθημα Βιολογίας.

Βιογραφικό εισηγητή

Ο Γιώργος Κουμουνδούρος είναι Καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Την περίοδο 2003-2011 υπηρέτησε ως μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην επίδραση του περιβάλλοντος (θερμοκρασία, μικροπλαστικά, βιοτοξίνες, κ.α.) στην οντογένεση, δομή και λειτουργία των ψαριών, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας των εκτρεφόμενων ιχθύων. Αυτήν την περίοδο διδάσκει τα μαθήματα Θαλάσσια Βιολογία, Βιοποικιλότητα Ζώων (συνδιδασκαλία) και Υδατοκαλλιέργειες. Είναι συντονιστής μαθήματος στο ACES+ (Erasmus Mundus) πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών
(https://www.biology.uoc.gr/en/personnel/koumoundouros-george)