News

Νέα

Συλλογικά αναστοχαστική μάθηση και διδακτική αξιοποίηση πολυγραμματισμών και πολυτροπικότητας μέσω της πλατφόρμας Perusall

course-06

Συλλογικά αναστοχαστική μάθηση και διδακτική αξιοποίηση πολυγραμματισμών και πολυτροπικότητας μέσω της πλατφόρμας Perusall

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το ΚΕΔΙΜΑ ΤοtT διοργανώνει την 5η διαδικτυακή συνάντηση TΟΤT ακαδημαϊκού έτους 2023-2024 που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 13:30 έως 15:00 με τίτλο:

«Συλλογικά αναστοχαστική μάθηση και διδακτική αξιοποίηση πολυγραμματισμων και πολυτροπικότητας μέσω της πλατφόρμας Perusall»

Εισηγήτριες:
Κάλλια Κατσαμποξάκη-Hodgetts
Οφηλία Νεοφύτου

Περίληψη:
Ο όρος γραμματισμοί ή πολυγραμματισμοί (Cope and Kalantzis, 2015) αφορά στον κριτικό ψηφιακό γραμματισμό όπως αυτός περικλείει επιμέρους μορφές γραμματισμών όπως τον σχολικό/ακαδημαϊκό, επιστημονικό (scientific literacy), λειτουργικό, κοινωνικό και κριτικό γραμματισμό των μαθητών-τριών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Ο επικαιροποιημένος όρος ψηφιακού γραμματισμού είναι συνώνυμος με τους πολυγραμματισμούς και δεν έχει να κάνει με απλή χρήση ψηφιακών μέσων. Η διδακτική πολυγραμματισμών επιτρέπει στους μαθητές να μεταφέρουν γνώσεις από το καθημερινό περιβάλλον στο επίσημο εκπαιδευτικό περιβάλλον για να παράξουν νέα κειμενικά είδη και νέα γνώση ως κριτικά στοχαστικοί παραγωγοί και όχι ως καταναλωτές γνώσης (Katsampoxaki-Hodgetts, 2023).
Οι ευέλικτες διδακτικές (π.χ. συμπεριληπτική μάθηση, διαφοροποιημένη μάθηση, διερευνητική μάθηση, ομαδο-συνεργατική ή συλλογικά αναστοχαστική μάθηση) υποστηρίζουν τους πολυγραμματισμούς για τους εκπαιδευόμενους μέσα από μη γραμμικές ακολουθίες με την βοήθεια ψηφιακών εργαλείων όπως η πλατφόρμα Perusall.

Λίγα λόγια για τις εισηγήτριες:
Η Κατσαμποξάκη- Hodgetts είναι Συντονίστρια του Κέντρου Διδασκαλίας και Μάθησης TotT, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Σαραγοσα για την διδακτική ψηφιακών γραμματισμών και πολυτροπικότητας και διδάσκουσα ομώνυμου μαθήματος στο πλαίσιο του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας..
Η Οφηλία Νεοφύτου είναι μηχανικός υπολογιστών και εργάζεται για το Τμήμα Τεχνολογιών Εκπαίδευσης του Κέντρου Υποδομών και Υπηρεσιών ΤΠΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης

Εγγραφή στην συνάντηση (προαιρετικό): https://forms.office.com/e/cqP2EBdjSQ?origin=lprLink
Για να παρακολουθήσετε την συνάντηση (zoom link): https://uoc-gr.zoom.us/j/82980714878
Μπορείτε επίσης να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις του ΤοtΤ στην ιστοσελίδα: https://tott.uoc.gr